Make your own free website on Tripod.com

44.jpg

Izleti
Smestaj | Izleti | Crna Gora | Plaze | Transport | Kontakt

IZLETI KOJI BUDE ISTRAZIVACKI DUH

 

119.jpg

 

POGLEDAJTE ŠTA NE BISTE SMELI PROPUSTITI KADA POSETITE CRNU GORU.

 

Jedinstvene turističke atrakcije, nedirnuta priroda, divlje reke, planinski masivi, jezera...

 

 

Mini montenegro

 

Izlet započinje preko Brajića do Cetinja, stare crnogorske prestonice. Ovaj grad, smešten u podnožju planinskih vrhova Lovćena, važi za „gnezdo slobode“, jer uprkos brojnim pokušajima od stane Turaka da ga pretvori u prah i pepeo, on je uspio da opstane i danas je svedok svoje viteške i mukotrpne prošlosti. Ovdje je Predviđena poseta brojnim kulturnim vrednostima, koje su Crnogorci čuvali kao kulturno blago svojih slavnih predaka, medju kojima se u prvi plan ističe razgledanje Cetinjskog manastira u kome se nalazi »Oktoih« - knjiga štampana davne 1494 godine kao i brojne relikvije izuzetnog značaja : ruka sv. Jovana Krstitelja, čestica časnog krsta, mošti sv. Petra Cetinjskog i druge vrednosti. Takođe ćemo posetiti Državni muzej – dvorac kralja Nikole u kome se čuvaju razni trofeji, zastave, umetničke slike i nešto što izaziva posebno divljenje, a to je zbirka oružja koja se smatra najbogatijom u našoj zemlji.

Put nas dalje vodi preko Njeguša i Lovćena, čuvenim lovćenskim serpentinama, do Bokokotorskog zaliva. Predviđeno je razgledanje Kotora i kratka kafe pauza, nakon čega sledi povratak u Budvu.

 

120.jpg

 

Boka Kotorska

 

Poludnevni izlet u najjužniji fjord Evrope je prilika da vidite jedinstvenu prirodnu lepotu ovog zaliva i da upoznate njegovu bogatu istoriju, kulturu i arhitekturu. Izlet uključuje panoramsku vožnju autobusom do zaliva i brodom kroz zaliv. U starom kapetanskom grada Perastu, najbolje sačuvanoj baroknoj celini na Jadranu, gosti će obići katedralu Sv. Nikole, a na Ostrvu Gospa od Škrpjela istoimenu crkvu iz 17. veka. Zidove i tavanicu crkve prekriva 68 slika na platnu Tripa Kokolje, jednog od najpoznatijih crnogorskih baroknih slikara.

 

Nakon vožnje brodom sledi obilazak Starog grada Kotora, koji je kao i zaliv upisan u listu Svetske baštine i pod zaštitom je UNESCO-a. Tokom boravka u gradu, gosti će videti katedralu Svetog Tripuna, iz 12. veka, Pomorski muzej, brojne palate, pjace i pjacete i osetiti atmosferu ovog jedinstvenog srednjevekovnog grada. Za upornije, zidine starog grada - fortifikacijski sistem Kotora koji čine zid dužine 4,5 km, visine do 20 m i širine do 15 m, ostaju kao izazov koji mogu obići.

 

141.jpg

 

Budvanska rivijera 

 

Dva stara urbana jezgra, sedam manastira, dvadesetak peščanih plaža i niz parkova krije dvadeset kilometara Budvanske rivijere. Ovaj poludnevni izlet je uvod u ozbiljnije razgledanje i upoznavanje mesta u kojem boravite, a kojem ćete se sigurno posvetiti nakon ovog izleta. Nakon panoramske vožnje, šetnje kraljevskim parkom u Miločeru, gostima se pruža mogućnost da uživaju u hladu stogodišnjih maslina i pogledu na Sveti Stefan ili da sami krenu u obilazak ovog gradića iz 15 veka.

 

 

152.jpg

 

Izlet u selo-poluostrvo Luštica

 

 

Napustite svakodnevnu gužvu, osetite drugačiji ritam života i posetite Stojkoviće, malo selo na severnoj strani poluostrva Luštica, gde bujni stari maslinjaci odolevaju strujanju morskog i planinskog vazduha. Posle tople dobrodošlice našeg domaćina, možete obići stari mlin za masline, koji vekovima prkosi zubu vremena, videti mnoštvo alatki i slika iz tog perioda i odmoriti se na starom gumnu. Uz zvuke prigodne muzike, sledi posluženje domacih specijaliteta i pića.

 

161.jpg

 

Manastir Ostrog

 

Manastir Ostrog je u 17. veku osnovao Vasilije Jovanović, koji je tu sahranjen i nakon svoje smrti proglašen svecem, pa je tako dobio i ime Sv. Vasilije Ostroški. Smatra se čudotvorcem i isceliteljem.

 

 

Kada se spomene Ostrog, odmah se javlja asocijacija na mesto gde se događaju čuda, gde mnogi teški bolesnici traže i nalaze duševni lek svom telu, koje ubrzo postaje i fizički zdravo. Manastir Ostrog je preko cele godine najposećenije svetilište u Crnoj Gori. Posećuju ga vernici svih vera i sa prostora cele bivše Jugoslavije i iz mnogih drugih zemalja. Posle Hristovog groba i Svete gore, manastir Ostrog je treće najposećenije svetilište u hrisćanskom svetu. Pribijen uz ogromnu kamenu gromadu brda Ostrog, manastir impresivno deluje na svakog ko skrene pogled prema njemu.

 

163.jpg

 

Skadarsko jezero

 

Prilikom posete Crnoj Gori, Skadarsko jezero se javlja kao nezaobilazna stanica na putu za crnogorsko primorje ili kao jedinstveno izletničko mesto. Jezero ima dobar turističko - geografski položaj budući da se nalazi duž primorskog turističkog pravca.

 

Ramsar konvencijom 1996. godine Skadarsko jezero je upisano u Svetsku listu močvara od međunarodnog značaja. Samo jezero je kriptodepresija, sto znači da se njegov veći deo nalazi ispod nivoa mora. Obale su razuđene i bogate brojnim zalivima, poluostrvima i rtovima, većinom močvarne obrasle širokim pojasom trske.

 

176.jpg

 

Šasko jezero

 

Prvo što možete uočiti kada se iz pravca Ulcinja i male varošice Vladimir - približavate uskim putem do jezera je negostoljubiv, pomalo neugledan krajolik. Karakteristično nisko rastinje i kamen odaju tu negostoljubivost. A onda, odjednom dolazite na sam obod jezera i sve se menja! Okolna brda i planine, plodna ravnica, travnate površine i visoka trska - udahnjuju život čitavom kraju.  Jezero se golim okom jos uvek ne vidi, osim sto visoka trska odaje da se iza nje krije voda i samo jezero.

191.jpg

 

Ulcinj

 

Put u najjužniji crnogorski grad otkriva tipičnu atmosferu Orijenta. Mnoštvo ljudi, bezbrojne džamije, najduže peščane plaže, Stari grad na steni iznad mora i izuzetna gostoljubivost građana osvojiće vas svojim jedinstvenim šarmom! Tokom posete Ulcinju, čuvenom gusarskom gradu u kojem je tamnovao i slavni Servantes, gosti će obići džamiju N Kru Pazarit (Mola Rifatit) i najdužu plažu na Jadranu - Veliku ulcinjsku plažu. Obilazak Starog grada - zbog izrazito strmog terena - prepušten je individualnom izboru.

 

Na pola puta za Ulcinj, u podnožju planine Rumije, na strmom grebenu nepristupačnom sa tri strane, smješten je Stari Bar, čiji nastanak datira u vreme dolaska Slovena na Balkansko poluostrvo. Pored obilaska Starog Bara gosti će videti i najstarije stablo masline izniklo pre dva milenijuma! 

 

162.jpg

 

Nacionalni park "Durmitor"

 

Bilo da izaberete letnju ili zimsku sezonu za posetu Durmitoru, nećete ostati uskraćeni za jedinstvene planinske prizore. Nacionalni park "Durmitor" zauzima 39000 ha i od 1980. godine 20000 ha njegove površine upisano je u Svetsku baštinu UNESCO-a. Ovde je na visini od 1456 metara smešten najviši grad na Balkanu, Žabljak. Okružuju ga 23 planinska vrha od preko 2300 metara.

 

202.jpg

 

Nacionalni park “Biogradska gora”

 

 

Zaštita Biogradske gore datira jos od 1878. godine, kada je ova teritorija postala “Knjažev zabran'', poklon ondašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli.

 

Najznačajnija prirodna vrednost Nacionalnog parka je prašuma Biogradska gora, koja zauzima površinu od 1600 ha i jedna je od poslednje tri u Evropi a ima karakter strogo zaštićenog rezervata. Predstavlja biološku riznicu ekoloških ekosistema sa čak 86 vrsta dendroflore.

 

206.jpg

 

Rafting Tarom

Najdublji kanjon u Evropi, najduži rafting u Evropi. Tri, dva ili jedan dan, po izboru! Jednodnevni doživljaj koji Vam ovom prilikom pružamo, vraća svu potrošenu energiju. Nakon dolaska do kanjona reke Tare, terenskim vozilima vozimo vas do Brštanovice - polazne tačke za najuzbudljiviju deonicu raftinga u Crnoj Gori. Odatle u slatku rafting avanturu. Najlepši način da oprobate sebe i svoj avanturistički duh, doživite nezaboravne trenutke i uživate u posljednjoj prašumi, bukovima, plažama i ugodnom ručku na obali reke.

 

214.jpg

 

Kanjon Nevidio

 

Na obroncima Durmitora milenijumima je postojao kanjon kroz koji nije prošla ljudska noga.

U kanjon Nevidio prvi put je stupila ljudska noga tek 1965. godine.

 

Prva ga je osvojila grupa planinara iz Nikšića.

 

219.jpg

 

Dubrovnik-Hrvatska

 

Vožnja duž obala Bokokotorskog zaliva, prelazak zaliva trajektom, hrvatska granica, Cavtat i potom, iza krivine, veličanstveni pogled na grad za kojim je uzdisala i princeza Dajana - Dubrovnik, "Biser Jadrana" (The Pearl of the Adriatic).

 

Dvosatno organizovano razgledanje Starog grada i još dva sata po sopstvenom izboru! Nekad velika pomorska sila Mediterana, slobodni grad-država koji je svoj vrhunac dostigao u XV i XVI veku ima šta da pokaže: Gradske zidine duge 2 kilometra, sa nizom tornjeva i tvrđavama Lovrijenac i Ravelin, Stradun, centralna ulica koja spaja Vrata Ploče na istoku i Vrata Pile na zapadu, Barokna Katedrala sa slikama od Tiziana, palača Sponza i niz drugih Gotičkih, Renesansnih i Baroknih crkava, manastira, palata i fontana!

 

225.jpg

 

Tirana-Albanija

 

Gotovo celi dan trebaće vam za ovaj izlet, ali isplati se! Videćete "zemlju orlova", glavni grad Tiranu kao i njen drugi po veličini grad Skadar. Iako nije više iza "gvozdene zavjese", specifičnost jezika, društvenih običaja, kulture i istorije, ubrzani društveni razvoj i saobraćajna dostupnost čine da je Albanija atraktivna za turiste radoznalog duha! Retko ko se iz Tirane vrati bez impresivnih utisaka upravo što svi očekuju sasvim suprotno od onoga što tamo zateknu: svetski poznate lance hotela, kafiće, restorane i prodavnice kakve se mogu videti samo u velikim svetskim metropolama poput Rima, Pariza ili Londona.

 

Pored obilaska centra grada i ručka koji je uključen u cenu, gosti će imati priliku da posjete i njegov Stari deo grada, Centralni trg kao i Univerzitetski trg gde se nalazi statua Majke Tereze.

 

235.jpg

 

Izlet brodom

 

Poludnevni izlet brodom, razgledanje Budvanske rivijere.

Budva - Sv.Stefan - ostrvo Hawaii

 

240.jpg