Make your own free website on Tripod.com

44.jpg

Rafting Tarom
Smestaj | Izleti | Crna Gora | Plaze | Transport | Kontakt

 

Rafting Tarom

 

Rafting niz Taru koja je najveći rezervoar pitke vode u Evropi, kroz najljepši evropski kanjon zaista predstavlja doživljaj sa kojim se malo koji može porediti...

 

213.jpg

Reka Tara je zajedno sa kanjonskom dolinom na sektoru Durmitora 1977.godine na osnovu programa covek i biosfera OUN uvrštena u ekološke rezervate biosfere naše planete. Tara izvire u vrhovima Komova i teče tokom dugim 150,5 km do sastava sa Pivom, gradeći Drinu. Probija se kroz dubok impresivan kanjon, razdvajajući dve planinske grdosije - Durmitor i Ljubišnju.

212.jpg

Dubina kanjona varira zbog različitih visina okolnih planina, pa mestimično iznosi i do 1.300 metara. Prosečna dubina je oko 1.000 metara. Zahvaljujući ovoj svojoj dubini nazvan je "Crnogorski Kolorado", a inače je sigurno najlepši, najdublji i najduži kanjon Evrope. U kanjonu Tare je više od 80 pećina. Tok prate guste šume pune divljači i ptica, a voda je bogata ribom. Reka Tara je karakteristična po svojim brzacima i virovima, a ponegde je i mirna.

217.jpg

Kako je reka u svom delu krivudava, brza i plahovita, to je postala vrlo pogodna i atraktivna za splavarenje. Svake letnje sezone kroz kanjon se organizuje splavarenje drvenim splavovima i gumenim čamcima (rafting).

215.jpg

Splavovi kreću sa mesta Splavište i splavarenje traje od jedan do četiri dana, zavisno od izabrane dužine plovnog puta. Za potrebe prihvata turista uređena su tri kamp mesta (na polazištu splavova, u Radovan luci i Brštanovici), a izgraden je i motel sa pratećim sadržajima u Radovan luci, u samom kanjonu.

216.jpg