Make your own free website on Tripod.com

44.jpg

Transport

Smestaj | Izleti | Crna Gora | Plaze | Transport | Kontakt

Crnogorsko primorje

Želite li da se okupate u bistrom, toplom moru, na predivnim plažama, da zaboravite kako izgleda smog i zagađen vazduh, saobraćajna gužva, gomila posla, ukratko da se odmorite?

Na jugu Evrope, u srcu Mediterana, na Jadranskom moru, u Crnoj Gori možete naći upravo ono o čemu ste sanjali u snovima o dalekim destinacijama: egzotiku arhipelaga Tihog ili Indijskog okeana, divljinu tropskih šuma, surove vrhove azijskih planina ili pitome provansalske vinograde.

Budva
budva.jpg

Kako se može doći u Crnu Goru?

Avionom

Svojim položajem Crna Gora pripada srednjem Mediteranu. Nalazi se na samo sat vremena leta iz Rima, Budimpešte, Ljubljane, sat i po iz Ciriha i Beča, dva sata je deli od Frankfurta, Pariza i Kijeva, a dva i po sata od Amsterdama, Praga, Moskve, Berlina. Osim preko medjunarodnih aerodroma u Podgorici i Tivtu u Crnu Goru se avionom može doći i preko dubrovačkog aerodroma Ćilipi koga od granice na Debelom brijegu deli manje od 20 kilometara. Udaljenost Budve od aerodroma u Podgorici je 62 kilometra, od aerodroma u Tivtu 24, a od aerodroma u Dubrovniku 65 kilometara.

U toku sezone na crnogorske aerodrome sleće veliki broj čarter i vanrednih aviona raznih aviokompanija, za koje se karte mogu rezervisati u putničkim agencijama u zemlji i inostranstvu. Kompanije koje održavaju redovan avio saobraćaj u Crnoj Gori su: Montenegro airlines, JAT, Adria airways i Austrijan airlines za koje dajemo potrebne linkove prema njihovom redu letenja.

   

Jat airways
80.jpg

Montenegro airlines
92.jpg

 
Austrian airlines
90.jpg

 
Adria airways
93.jpg

Aerodrom Dubrovnik
86.jpg
 

Brodom

Crna gora je pomorskim putem povezana sa svetom. Granični prelazi se nalaze u Lukama Bar, Budva, Kotor i Zelenika (Herceg Novi). Feriboti redovno saobraćaju na liniji Bar-Bari-Bar, dok na liniji Bar-Ankona-Bar saobraćaju povremeno. Državna brodarska kompanija je Montenegro lines za koju dajemo link a isti će Vas odvesti do važnih podataka kao što su red plovidbe, struktura kabina na brodu, sadržaji i sve ostalo što će Vam koristiti ukoliko se odlučite da Vašem odmoru pridodate i ugodnu plovidbu.

Brod Sveti Stefan
95.jpg

Vozom

Dužina železničke pruge kroz Crnu Goru je 249 km. Saobraćaj se odvija na koloseku normalne širine. Glavni železnički pravci su Bar-Podgorica-Beograd sa krakom Podgorica-Nikšić i Podgorica-Skadar (Albanija).


Na relaciji Bar-Beograd dnevno saobraća pet putničkih vozova sa polascima iz Bara, i isti broj sa polascima iz Beograda. Od ukupnog broja putničkih vozova u jednom pravcu saobraća: brzih vozova - tri, poslovni - jedan, auto voz - jedan, voz sa kolima za spavanje -jedan. Bar - Subotica i obratno, dnevno saobraća jedan putnički voz, sa spavaćim kolima.

Putnički vozovi na relaciji Bar-Beograd imaju vezu sa medjunarodnim vozovima za Budimpeštu, Beč, Bukurešt, Atinu i dr. Tokom letnje sezone na pruzi Beograd-Bar povećava se broj vozova, koji saobraćaju prema letnjem redu vožnje.

Zeleznice Srbije
97.jpg

Zeleznice Crne Gore
89.jpg

Autobusom

Na putnim pravcima kroz Crnu Goru svakodnevno saobraca vise stalnih autobuskih linija. Autobuske stanice nalaze u svim opstinama Crne Gore, radno vrijeme od 06.00-22.00h, a tokom turisticke sezone u Budvi, Podgorici, Pljevljima, Baru i Herceg-Novom rade neprekidno 24 casa.

Redovi voznje utvrdjuju se za svaku godinu posebno. Tokom turisticke sezone broj linija prema crnogorskom primorju se znatno povecava. Evropska asocijacija autobuskih prevoznika Eurolines ima sedište u Briselu i njene članice su sve značajnije prevozničke firme širom kontinenta. Saobraćajno preduzeće "Lasta" iz Beograda je nosilac ovlašćenja za EUROLINES Yugoslavia. Dajemo link za Lasta-Eurolines koji saobraća na mnogim evropskim relacijama.

Eurolines
91.jpg

Automobilom

 

Automobilom se u Crnu Goru može doći preko graničnih prelaza i to sa Hrvatskom na Debelom brijegu, sa BiH na Sitnici, Vilusima, Vraćenovićima, Šćepan polju i Metaljki i sa Albanijom na Božaju i Šukobinu. Od obaveznog osiguranja vozila na ovim prelazima, oslobodjene su države sa kojima Crna Gora ima specijalni dogovor, tako da zeleni karton važi za: Albaniju, Andoru, Austriju, Belgiju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Mađarsku, Maroko, Maltu, Njemačku, Grčku, Island, Irsku, Italiju, Latviju, Luksemburg, Makedoniju, Moldaviju, Norvešku, Portugaliju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku, Švajcarsku, Holandiju, Veliku Britaniju, Tunis, Tursku, Ukrainu. Dajemo geografski link preko koga možete doći do mape Evrope kao i do mnogih drugih uključujući i Srbiju i Crnu Goru.

Geografske karte
96.jpg

Store/Office Hours: Monday - Friday 8am -5pm