Make your own free website on Tripod.com

44.jpg

Sasko jezero
Smestaj | Izleti | Crna Gora | Plaze | Transport | Kontakt

 

Šasko jezero

 

Postoji poznata legenda o ovoj oblasti koja kaže:

 

Jedan od prvih kraljeva koji je vladao krajevima Crne Gore bio je kralj Vladimir. Istorija o ovom kralju, dobro je poznata Crnogorcima. O plemenitosti ovog kralja koji je predao svoj život u zatočenistvo Bugarskom osvajaču SimeonuII kako bi spasao svoj narod. Priča govori dalje da je u dubini tamnice Vladimir je bio mucen i na kraju i oslepljen u zatočeništvu, Simeunova kćer Kosara se zaljubila u Vladimira i spasila njegov život tako što se udala za očevog zatvorenika a iz

velike ljubavi prema njemu morala je sagraditi 365 crkava za svaki dan u godini po jednu da bi mu povratila vid. Ona je izabrala upravo Šasko jezero i njegovu okolinu i tu podigla 365 crkava i hramova i time povratila vid svom ljubljenom suprugu! I zaista, danas, kada posetite jezero, mozete videti ostatke 8 ovakvih crkava, građene bukvalno jedna do druge.

 

190.jpg

Šasko jezero je idealno izletničko mesto na kome možete napraviti dobar piknik, igrati fudbal, kupati se u čistoj i toploj jezerskoj vodi; Možete se voziti i malim čamcima ili gliserom. Jedinstven je doživljaj voziti se kanalom koji je jedini prilaz do jezera. Kanal je dug oko 300 metara i obrastao je u gustu trsku dok se na vodenoj površini prostiru cvetovi Lokvanja. U čistoj vodi neprestano možete videti primerke rečne ribe. 

 

192.jpg

Turistička sezona na jezeru je otvorena preko čitave godine. U letnjem periodu, jezero se ne može videti golim okom dok ne dođete do njega, ali zimi, kada vode nadođu, gotovo čitav kraj je pod jezerskom vodom.

188.jpg

Ako planirate jednodnevni provod, sa bogatim sadržajem (piknik, izlet, kupanje u jezeru, bogata i zdrava hrana, vožnja gliserom i čamcima, letenje motornim zmajem, rekreativne aktivnosti, fudbal...) uključujući tu i odlazak i povratak sa početne pozicije bilo gde na Crnogorskom primorju i centralnom dijelu Crne Gore - onda je jezero Šasko jezero jedna od atraktivnijih ponuda.

189.jpg