Make your own free website on Tripod.com

44.jpg

Dubrovnik - Hrvatska
Smestaj | Izleti | Crna Gora | Plaze | Transport | Kontakt

 

Dubrovnik-Hrvatska

 

Iako je Dubrovnik površinski mali, nikako nije umanjena njegova jedinstvena istorijska veličina utvrđena debelim, kamenim povojem gradskih zidina. Uske uličice sijaju mramornim sjajem vremena, blizina rivijere preplavljene vinogradima, maslinjacima te narandžama i ostalim agrumima dočaravaju dinamično – miran sklad prirode i čovjeka.

 

222.jpg

Dubrovnik je sagradio pridošlica iz obliznjeg Cavtata bežeći od Saracena.  u VII veku, a okružuju ga zidine duge oko 2 km koje su podizane od XI do XVII veka. Dubrovčani su bili poznati pomorci i trgovci, a dubrovački jedrenjaci jedrili su po svim svetskim morima.

224.jpg

Svoje najbolje razdoblje Dubrovnik beleži u XV i XVI stoljeću, poznato pod nazivom Zlatno doba Dubrovnika. Godine 1667. veliki potres je Dubrovniku zadao težak udarac od kojega se teško oporavio. Bio je središte Dubrovačke Republike koja je propala dolaskom Napoleona početkom 19. veka.

 

223.jpg

Dubrovnik je oduvek kroz istoriju privlačio i plenio svojom lepotom brojne znatiželjnike, putopisce, avanturiste i mnoge druge kao što to radi i u današnja vremena. Glavna dubrovačka ulica Stradun, jedinstvena po svojoj lepoti, središte je starog gradskog jezgra i omiljeno okupljalište Dubrovčana. Grad sa svojih 17 samostana i crkava i jednom od najstarijih sinagoga u Europi, svjedoči o svom vjerskom i kulturnom nasljeđu.

226.jpg

Republika Raguza, ime Dubrovnika u XIV veku, bila je jedna od vodećih Mediteranskih luka u čestoj borbi za prevlast sa Venecijom. Zlatno doba koje je Dubrovnik doživeo u periodu renesanse kada cveta nauka te mnoga afirmisana imena iz područja matematike, fizike, književnosti i filozofije kao i poznate plemićke porodice i danas pamtimo. Republika Raguza bila je jedna od prvih gradova u Europi koja je imala izgrađen kanalizacijski sistem, sirotište te najstariju apoteku koja i dalje radi.

227.jpg

Argosy, Engleska verzija imena Raguza, bio je opšti termin za označavanje starih dubrovačkih trgovačkih brodova pretrpanim blagom. Jedan od dokaza naprednosti i kulture dubrovačkog mentaliteta jeste činjenica da je Dubrovnik jedan od prvih gradova ukinuo ropstvo na svom vrhuncu, 1418, oko četiristo godina pre nego što su isto učinile Velika Britanija i SAD.

228.jpg