Make your own free website on Tripod.com

44.jpg

Mini Montenegro tura
Smestaj | Izleti | Crna Gora | Plaze | Transport | Kontakt

 

Mini Montenegro tura

 

Svaki Crnogorac će vam reći: "Ko nije bio na Cetinje nije bio u Crnoj Gori"! I zato ne propustite da upoznate najznačajniji grad u istoriji i kulturi Crne Gore i njegove brojne kulturno-istorijske spomenike: Cetinjski manastir iz kojeg su vekovima ovom malom zemljom upravljale crnogorske vladike, dvorac Kralja Nikole I, crnogorskog kralja koji je sa svojim kćerima zadužio 4 evropska dvora, Vladin dom, umetnički muzej sa ogromnom kolekcijom umetničkih slika i istorijskih znamenja, brojne ambasade i muzeje...

 

121.jpg

 

Cetinje

 

Grad je nastao daleke 1482, kad je Ivan Crnojević, poslednji vladar moćne srednjevekovne države Zete, podigao sebi dvor pod Orlovim kršom, a potom i manastir za sedište Zetske mitropolije. Učinio je to prvenstveno uveren da će u ovom nepristupačnom ambijentu uspešnije odbraniti svoju državu od osvajača. Kao gnezdo slobode, Cetinje je vekovima odolevalo brojnim nasrtajima velikih sila i ostalo nepokoreno. U tim vremenima postaje i riznica crngoroske duhovnosti. Naime, samo četrdesetak godina nakon Gutenbergovog pronalaska, Đurađ Crnojević 1494.godine osniva čuvenu cetinjsku štampariju iz koje izlazi "Oktoih prvoglasnik", prva knjiga štampana ćirilicom na Balkanu i slovenskom jugu.

 

122.jpg

 

Cetinje je vekovima ostalo dokaz kako su Crnogorci jednom rukom stvarali i čuvali kulturno blago, a u drugoj obavezno držali oružje. Ovo je zapravo grad-muzej, s najboljim i najočuvanijim zbirkama oružja i drugih dragocenosti na Balkanu, koje predstavljaju vrhunsku lepotu te zanatske veštine.

 

123.jpg

 

Iako danas senovitim cetinjskim ulicama ne šetaju vladari, vojvode i perjanici, ambasadori i konzuli, one su i nadalje svedok slavne prošlosti Crne Gore. Onaj ko hoće da dozivi makar deo toga, najuputnije mu je da se s Orlovog krša spusti na Malo guvno, prostor između dva glavna spomenika, manastira i Biljarde na Cetinju. Ono podeća na čuveni Trg "Cara zvona" u Moskvi, a navodno je i građeno po ugledu na njega. U Biljardi, nekad kancelariji Senata, nastao je i Njegošev neprevaziđeni "Gorski venac"... Muzeji, galerije, arhivi, umetničke akademije, to je ono što i danas Cetinje čini jednim od najatraktivnijih turističkih središta savremene Crne Gore. 

 

124.jpg

 

Nakon Cetinja sledi vožnja kroz crnogorski kamenjar (oblast zvanu "kameno more") i poseta Njegušima, najpoznatijem crnogorskom selu. U ovom pitomom i lepom selu rodili su se velikani dinastije Petrović, među kojima i vladike Danilo i Njegoš. Danas je ovo selo poznato po proizvodnji čuvenog njeguškog sira, njeguške pršute i sušenog ovčijeg mesa. U ovom planinskom naselju proizvodi se i kvalitetan med kao i staroslovensko osvežavajuće piće medovina.

 

 

127.jpg

 

I najkraći boravak na Cetinju i Njegušima podrazumeva obavezan obilazak vrha Lovćena. U monumentalnom mauzoleju, rad svetski znanog kipara Ivana Meštrovića, počivaju Njegoševi ostaci. Pesnik, mudrac, filozof i vođa koji je govorio kako je čovek "iskra za nebo stvorena", a život "borba neprestana"...

 

 

126.jpg

 

Nacionalni park “Lovćen”

 

Najmonumentalniji spomenik nacionalnog parka ''Lovćen'' je Njegošev mauzolej, podignut na Jezerskom vrhu, mestu koje je ovaj istaknuti pesnik i mislilac jos za života izabrao za večni počinak.

 

129.jpg

 
Nacionalni park Lovćen obuhvata centralni i najviši deo istoimenog planinskog masiva. Najviša tačka je ujedno i najviši vrh Lovćena - Štirovnik, na kome se nalazi televizijski toranj. Lovćen je planina koja je u crnogorskoj tradiciji imala status svete planine. Ona predstavlja simbol nacionalnog identiteta i državnosti. Najznačajniju spomeničku vrednost na Lovćenu predstavlja Mauzolej crnogorskog velikana Petra II Petrovića Njegoša, gospodara Crne Gore i velikog pesnika. Njegošev mauzolej je delo poznatog vajara Ivana Meštrovica.
 
 

131.jpg

 
U predvorju mauzoleja stoje dve kamene karijatide Crnogorke i kćerke, teške po 7,5 tona. U pročelju mauzoleja je smeštena figura Njegoša od najlepšeg kamena, teška 28 tona, a nad njom suri orao raširenih krila. Za izgradnju mauzoleja je utrošeno nekoliko hiljada tona kamena.
 

132.jpg

 
Od podnožja do ulaska u mauzolej ugrađena je 461 stepenica. Nacionalni park Lovćen se nalazi u kontaktu sa drumskom saobraćajnicom Cetinje - Njeguši - Kotor. Makadamski put Krstac - Ivanova korita u dužini od 12 km povezuje nekoliko katuna na Lovćenu.
 

133.jpg

 
U samom Nacionalnom parku veliki turistički značaj ima put koji polazi od Cetinja i završava se sa Njegoševim mauzolejom. Dužina puta iznosi 21 km. Osim pomenutih puteva, na planini se nalaze relativno dobro očuvani ostaci starih austrougarskih strategijskih puteva koji su povezivali podnožje planine sa vrhovima. Nacionalni park Lovćen je prostor izuzetne prirodne, kulturne, obrazovne i estetske vrijednosti.
 
 

130.jpg

 

Nacionalni park Lovćen je prostor izuzetne prirodne, kulturne, obrazovne i estetske vrijednosti. Poseta Njegoševom mauzoleju je masovna i ona tokom godine iznosi oko 50.000 posetilaca. Na planini izvesnu tradiciju ima sportsko - manifestacioni turizam, budući da se svake godine na relaciji Cetinje - Ivanova korita organizuju brdsko - planinska auto trka.

 

 

134.jpg

 

Sa ovim izletom vaš foto-album ćete obogatiti i sa uzbudljivim panoramskim fotografijama: tura obuhvata i zaustavljanje na dva najlepša vidikovca u Crnoj Gori - na Brajićima, pogled na Budvu, Bečiće i Sveti Stefan i na Njeguškim serpentinama, odakle se otkriva cela Boka Kotorska.

Posljednji dragulj ovog izleta je deo Svetske kulturne i prirodne baštine - grad Kotor. Tokom boravka u gradu, gosti će videti katedralu Svetog Tripuna, iz 12. vijeka, Pomorski muzej, brojne palate, pjace i pjacete i osetiti atmosferu ovog jedinstvenog srednjevekovnog grada.

 

128.jpg