Make your own free website on Tripod.com

44.jpg

Nacionalni Park "Durmitor"
Smestaj | Izleti | Crna Gora | Plaze | Transport | Kontakt

 

Nacionalni park „Durmitor“

 

Na području Durmitora nalazi se 17 glečerskih jezera koja se u narodu zovu "gorske oči". Najpoznatije je Crno jezero koje je zimi prekriveno ledom i kristalima smrznutih pahuljica. Sredinom leta u njemu se može kupati. U vrtoglavim udolinama izmedju planinskih obronaka ili zaštićena zelenim obručom gustog rastinja krije se čarobna lepota Zminjeg, Barnog, Ribljeg, Vražijeg , Modrog i ostalih jezera. Panoramom čitave Crne Gore dominira vrh Bobotov kuk, visok 2523 metra.

 

197.jpg

Austrijski geograf, Oskar Bauman je prvi čovek koji se popeo na Bobotov kuk, ili kako ga u tekstu naziva, na Ćirovu pećinu. U svom zapisu "Prvi iskorak na Ćirovu pećinu" kaže: "Istočno od nas širila se jedna pusta, kamenjem i snežnim smetovima ispunjena kraška dolina, dok nas je sa druge strane pozdravljao zeleni pejsaž Jezera. Sa jednim čobaninom krenuo sam u napad na glavni vrh. Vodič-čobanin je skinuo svoje opanke i hodao bos. Nakon sat i po penjanja zaobišli smo vrh i stupili na greben između Soa i Kablinove. Sa vrtoglave visine gledali smo u kotlinu gde smo juče bili i odakle je blistalo sem Škrckog i Malo jezero. Ličila su na  tamnoplave oči."

203.jpg

Najdublji kanjon u Evropi, kanjon reke Tare, kao i kanjoni Sušice i Komarnice dopunjuju lepotu Durmitora. Iz daleke geološke prošlosti sačuvana je bogata flora, sa preko 1500 vrsta, a životinjski svet je takođe veoma raznovrstan, posebno 130 vrsta ptica, među kojima se izdvajaju orlovi. Medvedi i vukovi su takođe česti stanovnici durmitorskih šuma.

200.jpg

U letnjoj sezoni ljubitelji prirode mogu uživati u usponima na vrhove planina, šetnjama kroz šume i livade, branju šumskih plodova, lovu ili ribolovu, ili u splavarenju rekom Tarom, a zimi u alpskom i nordijskom skijanju. Zimi Žabljak postaje ono sto je Sveti Stefan tokom ljeta- stecište elite i epicentar aktivnog društvenog života. Fascinantan prirodni fenomen predstavlja Ledena pećina, koja se nalazi ispod vrha Obla Glava, na 2100 metara nadmorske visine. Do nje se stiže relativno lako, obeleženom planinskom stazom. Čak i u toku leta u njenoj unutrašnjosti možete uživati u ledenom "muzeju" stalaktita i stalagmita. U višim predelima Durmitora preko čitavog leta mogu se sresti nameti snega, a u predelu Velika Kalica, zvanom Debeli namet može se skijati i usred leta.

198.jpg

Brojne manifestacije, kafići, restorani sa nacionalnim specijalitetima i susreti sa dugogodišnjim zaljubljenicima u Durmitor, daće posebnu patinu vašem boravku. Ni jedne varošice na Balkanu nema na toj visini, kao što je Žabljak koji se "popeo" na čak 1465 metara moćnog Durmitora!"

Centar durmitorskog kraja, Žabljak, inače je i "metropola" planinskog turizma u Crnoj Gori. Nastao na lokalitetu "nebu pod oblake", u iskonskoj prirodi može u svojim hotelima i privatnom smeštaju da primerno ugosti hiljade turista. Onih koji tragaju za čistim vazduhom, pitkom izvorskom vodom, prelepim vidicima i tišinom zelenih proplanaka, te uz šum gorskih potočića i svih kojima je planina magnet i izazov.

199.jpg

Ovo je naravno i pravo mesto okrepe tradicionalnim narodnim jelima - vrućom varenikom, jamuznim sirom, skorupom s karlica i kiselim mlekom iz kablica, vrelim kačamakom, vrućom pogačom ili kukuruzom ispod sača... Ipak, ono što namernika opčinjava, jeste čitavo "kolo" planinskih visova, na čelu sa pogurenim vrhom kojeg nazivaju Međed. No i osim njih, ovaj gradić ima još čitavu nisku dragulja, travnate visoravni i dolove, lednike i snežnike čak i usred leta, zone predivnih četinara, bugove gajeve, kolonije kleka, te živopisna seoska naselja i katune...

204.jpg

Posebni dragulji su jezera po šumskim proplancima i uvalama,  koji se ovde odavno nazivaju Gorske oči. Ovde ih ima cak 18, a najpristupačnija i najposećenija su Crno i Zminje jezero, dok se ostala nalaze podalje od komunikacija i do njih se stiže markiranim stazama, ali i uz određen napor, kao i do svake netaknute lepote, uostalom.

201.jpg